torsdag 11 juli 2013

Transkriberad intervju med Anna Kain Wyatt om bristen av textning av webbsändningar

Under Almedalen intervjuades UH:s ordförande Anna Kain Wyatt om problemet att mycket information sprids genom livesändningar på webben som inte textas. Hälften av landets alla hörselskadade (700 000) behöver text för att uppfatta vad som sägs på tv, och otextade livesändningar stänger ute alla hörselskadade som inte hör. Detta är ett problem som blir extra tydligt kopplat till Almedalen som är en så stor del i det politiska Sverige.

HRF har tidigare skrivit om problemet i sin blogg Öronmärkt.
Här kan du lyssna på inslaget med Anna. Nedan finns hela inslaget transkriberat.


Inslag om otextad webbtv i P3, 5 juli 2013


Anna Kain Wyatt, Unga Hörselskadade: Det är svårt att hänga med i vad som händer i samhället för många, man hamnar lite efter. Du får vänta någon dag med att se det som dina kompisar kanske redan har sett, och det är inte alltid så roligt.

Dimitri Lennartsson, reporter: Anna Kain Wyatt kallar sin hörselnedsättning för medelsvår och använder hörapparater. Den här veckan är det politikerveckan i Almedalen i Visby och här märks det extra tydligt hur svårt det är att hänga med, i och med att många debatter livesänds på webben utan textning.

Anna: För en person som har en hörselnedsättning så är det väldigt svårt att hänga med när det är livesändningar. Det är också mycket ljud runtomkring, det är väldigt mycket brus, och bakgrundsljud eftersom de sitter mitt i Almedalen.

Hugo Rennéus, reporter: Jimmie Ahlstrand är strategichef på SVT.

Jimmie: Det är personer som sitter och direkttextar, och de direkttextar så mycket som vi kan. Och det tar flera år, eller i alla fall en bra bit över ett år, att bara utbilda en textare på den tekniken som finns idag, för den. Men där hoppas vi på enklare teknik i framtiden så att fler ska kunna texta.

Hugo: Men det finns ett annat hinder för att det ska bli mer text i webbtv, säger Jimmie Ahlstrand och det är att det inte ingår i uppdraget för public service-tv och därför prioriteras webbsändningarna bort.

Jimmie: Men det hoppas vi att vi får till en förändring i under hösten, genom riksdagen.

Anna: Ja, men mycket information i samhället är baserat på ljud och på att du ska höra och då är det svårt att ta del av det.

Pressmeddelande: Hörselskadade stängs ute från samhällsdebatten, hög otillgänglighet i Almedalen!


Att ta del av det offentliga livet och av samhällsdebatten på lika villkor är en mänsklig rättighet. I Sverige är Almedalsveckan i Visby en vecka där politiken går på högvarv och där möjligheterna till delaktighet och inflytande är stort – för vissa. Unga Hörselskadade har flera år i rad genomfört slingpatrull under Almedalsveckan för att mäta hörseltillgängligheten och resultatet är skrämmande. I år undersöktes nästan 100 olika arrangemang varav endast 42 % hade hörslinga och 27 % hade teckenspråkstolk.

- Att kunna ta del av debatter och diskussioner är grundläggande i ett samhällsengagemang, säger Anna Kain Wyatt, ordförande för Unga Hörselskadade, och de här siffrorna visar klart och tydligt att hörselskadade inte tillåts göra det. Almedalen är en vecka där politiken går på högvarv, samtidigt som vi är många som tvingas stå bredvid och se på, fortsätter Anna.

Unga Hörselskadade har genomfört Slingpatrull i Almedalen i flera år med återkommande nedslående resultat. Antalet arrangemang som har hörslinga var i år färre än 2012 medan antalet arrangemang som teckenspråkstolkades var något fler.

- Vi ser väldigt lite positiv utveckling att tala om, säger Anna Kain Wyatt, attityden vi möter när vi frågar arrangörer är bättre nu än för några år sedan, men genomförandet brister fortfarande stort. I år mötte vi många arrangörer som helt höll med att tillgänglighet är viktigt, samtidigt så påstod de sig inte ha råd att hyra hörslinga, eller hade de glömt den hemma, eller valt att inte ta med den för att den var tung att bära, fortsätter Anna.

Fakta om slingpatrullen och om hörselskador

  • Slingpatrullen 2013 undersökte 91 olika arrangemang. 38 hade hörslinga (42 %), 25 hade teckenspråkstolk (27 %) och 3 hade skrivtolk.
  • Slingpatrullen 2012 undersökte 52 olika arrangemang. 24 hade hörslinga (46 %), 12 hade teckenspråkstolk (23 %) och 1 hade skrivtolk. 
  • 1,4 miljoner personer i Sverige, 18 %, uppger att de har hörselproblem varav 770 000 är i yrkesverksam ålder. Källa: HRF, 2011.

Kontakt

Anna Kain Wyatt, ordförande
0737-61 72 55

Elin Wikander, kommunikatör
0729-68 10 55

Unga Hörselskadade är en rikstäckande, politiskt och religiöst obunden organisation som tar till vara unga hörselskadades och dövas intresse. Vi samlar, stärker och utvecklar barn och unga med hörselskada i åldern 0-30 år från hela Sverige. Unga Hörselskadade fyller funktionen som mötesplats och kunskapsbank för unga människor med hörselskador. Vi bedriver påverkansarbete i frågor som rör unga med hörselskador. Vår vision är ett tillgängligt samhälle där barn och unga med hörselskada är delaktiga, självständiga och utvecklas på lika villkor.

Ladda ner pressmeddelandet som pdf: Hög otillgänglighet i Almedalen.


Ordförande Anna Kain Wyatt deltar på PechaKucha med Unionen och berättar om tillgänglighet och demokrati i civilsamhället.

Delar av Slingpatrullen i Almedalen 2013.

onsdag 10 juli 2013

Bilder från Almedalsveckan

Här kommer lite fler bilder från Slingpatrullens kanonvecka i Almedalen! Bilderna är en blandad kompott av bilder från seminarier, häng i parken och mingel - precis som själva veckan var!

















tisdag 9 juli 2013

Missade du partiledartalen i Almedalen? Här hittar du dem!

Ett stort fokus under Almedalsveckan är partiledartalen. Varje parti i riksdagen har en dag som är deras när de har ett tält i parken och när deras partiledare håller tal på kvällen. Efter många års kamp har HRF fått Svt att texta talen i direktsändning, vilket är en stor seger för alla döva- och hörselskadade. På plats både teckenspråkstolkas och skrivtolkas talen (tänk vad enkelt det hade varit att låta teckenspråkstolken synas i bild!) vilket gör att det nu är betydligt lättare för fler att hänga med på plats.

Om du missade partiledartalen och är nyfiken så finns de alltså tillgängliga (i dubbel bemärkelse) även i efterhand. Du kan titta på dem textade på svtplay, de flesta partier lägger dessutom upp talen i textform på sin webbplats.

Vänsterpartiets tal textat på Svt play
Vänsterpartiets tal publicerat på webben

Socialdemokraternas tal textat på Svt play
Socialdemokraternas tal publicerat på webben

Miljöpartiets tal textat på Svt play
Miljöpartiets tal publicerat på webben

Centerpartiets tal textat på Svt play
Centerpartiets tal publicerat på webben

Folkpartiets tal textat på Svt play
Folkpartiets tal publicerat på webben

Kristdemokraternas tal textat på Svt play
Kristdemokraternas tal publicerat på webben

Moderaternas tal textat på Svt play


söndag 7 juli 2013

Tack till alla

Sitter på tåget hem efter en fantastisk vecka på Gotland. Jag är så nöjd med Unga Hörselskadades arbete, att vara sammankallande för denna grupp har varit helt fantastiskt. Vi har kollat slingan på 84 seminarium, ja ni hörde rätt, 84 seminarium under veckan, vi har träffat folk, diskuterat, knytit kontakter etc. Jag måste säga att jag ser en förbättring på de åren jag varit här. Detta var mitt sjätte år och jag tycker att arrangörerna är mer medgörliga att använda tolk i år i jämförelse med mitt första år 2008, det innebär alltså att vårt arbete givit resultat=)

Jag vill rikta ett stort tack till vår fantastiska Almedalsgrupp 2013, ni har varit helt fantastiska, jag kommer att sakna er alla, men vet ju att vi ses på aktiviteter framöver.

Jag vill även rikta ett stort tack till Hörselskadades riksförbund som genom ekonomiskt stöd möjliggjort vår resa.

Vill även tacka Stockholmtolkarna AB som utfört teckenspråks och skrivtolkning denna vecka.

Vill bara säga till alla som gjort vår resa möjlig, ni är fantastiska, TACK! <3>

/Heléne Larsson, sammankallande

Nästan hela gruppen samlad i Visby

Vi skall normaliseras

I fredags hade Sveriges Kommuner och Landsring (SKL) bjudit in Ilmar Reepalu, socialdemokrat från Malmö stad. Det var då öppet för vem som helst att komma dit och ställa frågor, så gjorde också jag (Heléne) för UHs räkning. Även Liselotte från Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) var där för att ställa frågor.

Liselotte började med att informera om att det fortfarande inte finns någon lag som ger stöd gällande att otillgänglighet är diskriminering. Hon informerade också om teckenspråket och behovet av tolk. Ilmar menade då att behovet av tolk idag inte är lika stort då tekniken blivit så modern. Liselott försökte att förklara att den moderna tekniken förvisso är ett fantastiskt stöd, men att den aldrig kan ersätta en direkt kommunikation med teckenspråkstolk. Ilmar använde begreppet "dövspråk" under vårt samtal även om vi gång på gång betonande att det heter teckenspråk och är ett språk som även hörselskadade kan ha behov av.

Jag pratade med honom om utredningen Likvärdig utbildning SOU2012:24 där det finns ett förslag som om det går igenom innebär att det kommer bli allt svårare för elever med hörselnedsättning att söka till riksgymnasiet för hörselskadade i Örebro. Enligt undertecknads tolkning av utredningen så är det först då eleven misslyckas inom den reguljära skolan som denne får tillträde till RGH, helt absurt, var är valfriheten?! Ilmar höll dock inte med mig, utan menade att målet är att "individen skall normaliseras med de vanliga människorna" och "att handikappade måste umgås med icke handikappade". Jag blir upprörd, jag är hörselskadad, är stolt över det och lever mitt liv precis så som jag vill. Jag tänker inte normaliseras till samhällets så kallade norm, ett öppnare synsätt från dig Ilmar tack!

//Heléne

lördag 6 juli 2013

På jakt efter tillgänglighet

Nu är det sista kvällen och vi hänger i vårt lilla hus på landet där vi bott hela veckan. Veckan har varit galet intensiv, roligt och lärorik. Intensivt med mycket seminarier att gå på, roligt att träffa engagerade människor och att äta glass mellan varven och lärorikt att inse hur sjukt dålig hörseltillgängligheten är.

Tillsammans har vi besökt nästan hundra seminarier om olika frågor. Vi kan konstatera att hörslingor lyser med sin frånvaro på allt för många seminarier. Almedalen sägs vara "Sveriges mest demokratiska mötesplats". Vi ställer oss frågan, hur demokratiskt är det med otillgänglighet? är det demokratiskt att exkludera besökare från början? inte det minsta enligt oss. Det krävs att vi fortsätter ställa krav för att seminarier ska bli inkluderande från början och inte exkluderande innan Almedalen kan bli "Sveriges mest demokratiska mötesplats".

Nästa år fortsätter jakten på tillgänglighet bland alla seminarier som lyfter viktiga samhällsfrågor och vi kommer fortsätter ifrågasätta varför personer med hörselnedsättning och dövhet blir exkluderade från att delta i det offentliga rummet.

Imorgon färdas vi över havet mot vardagen igen men först ska vi dricka te och äta popcorn.

//Sara

Sista kvällen innan hemfärd

Nu är den kommen, sista kvällen i Visby. Tidigt imorgon går färjan mot Nynäshamn och lugnet igen. Det har varit en intensiv vecka för Slingpatrullen, närmre hundra olika arrangemang har besökts och utvärderats. Gruppen har gjort en toppeninsats!

Men bara för att Almedalsveckan är slut betyder det inte att vi är klara. I veckan som följer kommer mer bilder och framförallt den slutgiltiga sammanställningen av Slingpatrullens statistik, och så mycket kan jag avslöja att det ser dystert ut på tillgänglighetsfronten för Almedalsveckan.

På återseende//Elin, kommunikatör

torsdag 4 juli 2013

"Vissa är ju rädda för mikrofon"

Varit på ett seminarium om arbetsmarknadskunskap, om att ungdomar behöver ha mera kunskaper om den svenska arbetsmarknaden för att öka sina möjligheter att få ett arbete. Det låter väl logiskt, ja, absolut, jag håller med. De tog upp olika strategier, vem som bär ansvaret, samarbete mellan gymnasieskolor och arbetsgivare etc. Ett bra seminarium med andra ord!

Det som dock inte var lika bra var att seminariet hölls i en hörsal med bra slinga, men endast ett fåtal av talarna använde mikrofon. Efter seminariet påpekande jag detta och menade att de bör använda mikrofon både för att vem som helst skall ha ökad möjlighet att höra, men främst för att personer med hörselskada skall kunna använda slingan. Möts av attityden att många är ju rädda för att prata i mikrofon. Visst så kan det vara, men våga då utmana din mikrofonfobi, jag lovar, du kommer över den. Men vi kommer aldrig komma över vår hörselskada, men med din hjälp så kan vi också höra på seminariet. Våga använda mikrofon, för ökad tillgänglighet!

Mingelskola för hörande

Tänk dig följande scenario:

Du är i Almedalen, och det bästa du vet är ungdomspolitik. Eftersom din förening jobbar med ungdomsfrågor känner du dig jättepepp att träffa andra som jobbar inom samma område. Almedalen erbjuder ett mingel för precis de här personerna och du är självklart på plats.

Eftersom du vet att det kommer bli svårt att hänga med på minglet ha du tagit med dig en tolk som kan översätta från svenska till teckenspråk. Det vore ju så synd att missa möjligheten att mingla med eventuella framtida samarbetspartners, eller hur?

Tänk dig att när du minglar så har du en annan person som går bredvid dig hela tiden. Det är inga problem egentligen, men när du hittar ett samtal mellan intressanta personer måste inte bara du få plats i ringen utan även din tolk. Många som är ovana med teckenspråk och teckenspråkstolkar brukar då stanna upp, slutar prata om det ämnet de höll på att diskutera och börja fråga om teckenspråket istället.

Tänk att det är så mycket okunskap om teckenspråk i dagens samhälle att detta scenario alltid upprepar sig varje gång man hittar en ny intressant diskussion som man vill följa. Det kan vara lite irriterande ibland. Vi menar, vi är här för att prata politik och om vår förening och syfte att vara här på Almedalen, inte för att prata om teckenspråket.

Vi har en önskan, att ni som känner igen er i att ni frågat en tolkanvändare om teckenspråket istället tänker till, sväljer frågorna och pratar vidare om det vi alla kom för att diskutera; ungdomspolitik, ungdomspåverkan och organisering.

Stort tack till LSU - Sveriges Ungdomsorganisationer för ett trevligt och tillgängligt mingel.

//Anna Kain Wyatt och Annica Berlin

Elin från Slingpatrullen minglar med LSU:s ordförande Felix König på LSU:s mingel för medlemsorganisationerna.

Pressmeddelande: Över hälften av alla seminariuer i Almedalen är otillgängliga



Över hälften av alla seminarier i Almedalen är otillgängliga

Idag presenterar Unga Hörselskadade statistik från första halvan av Almedalsveckan som talar sitt tydliga språk: demokratin är långt ifrån tillgänglig för hörselskadade! I Almedalen genomför Unga Hörselskadade Slingpatrull som innebär att vi deltar på olika arrangemang och undersöker om det finns hörslinga och teckenspråkstolk. Mellan 1-4 juli har vi besökt drygt 50 olika seminarier, debatter och mingel och siffrorna är nedslående. Av 52 besökta seminarium har 46 % haft hörslinga och 35 % har haft teckenspråkstolkar. Förra årets siffror var 46 % respektive 23 %. Förekomsten av hörslinga är oförändrad, vilket är högst anmärkningsvärt, och ökningen av teckenspråkstolkning är oroande liten.

- Det är obegripligt att det inte händer mer på det här området, säger Anna Kain Wyatt, ordförande för Unga Hörselskadade. Otillgänglighet är ett hot mot demokratin, i Sverige finns det 1,4 miljoner personer som har någon typ av hörselskada – genom att politiska arenor inte är tillgängliga för oss så kan vi inte utöva våra demokratiska rättigheter, fortsätter hon.

- Vi vill också betona att siffrorna förmodligen är betydligt bättre än verkligheten. Vi väljer ju till viss del att gå på de seminarier som annonseras som tillgängliga, förklarar Anna, men inte ens det är en garanti. Vi i Slingpatrullen har varit på flera arrangemang där det utlovats hörslinga som inte funnits eller funkat så dåligt att den inte gjort varken till eller från, avslutar hon.

Fakta:


  • Slingpatrullen 2012 undersökte 52 olika arrangemang. 24 hade hörslinga, 12 hade teckenspråkstolk och 1 hade skrivtolk. 
  •  Slingpatrullen 2013 har hittills undersökt 52 olika arrangemang. 24 har haft hörslinga, 18 har haft tolk och 1 har haft skrivtolk.
  • 1,4 miljoner personer i Sverige, 18 %, uppger att de har hörselproblem varav 770 000 är i yrkesverksam ålder. Källa: HRF, 2011.

Kontakt

Anna Kain Wyatt, ordförande
0737-61 72 55

Elin Wikander, kommunikatör
0729-68 10 55


Unga Hörselskadade är en rikstäckande, politiskt och religiöst obunden organisation som tar till vara unga hörselskadades och dövas intresse. Vi samlar, stärker och utvecklar barn och unga med hörselskada i åldern 0-30 år från hela Sverige. Unga Hörselskadade fyller funktionen som mötesplats och kunskapsbank för unga människor med hörselskador. Vi bedriver påverkansarbete i frågor som rör unga med hörselskador. Vår vision är ett tillgängligt samhälle där barn och unga med hörselskada är delaktiga, självständiga och utvecklas på lika villkor.

Torsdagsaktion!

Idag är det torsdag och självklart har vi torsdagsaktion! Vi kommer stå här i en timme, mellan åtta och nio.

Torsdagsaktionen är en aktion som sker varje torsdagmorgon mellan åtta och nio inför veckans regeringssammanträde. 

Vi kräver att det ska bli en lag om att otillgänglighet ska räknas som diskriminering.  Remisstiden för förslaget gick ut den 19e november 2010. För 958 dagar sen! Är detta okej?! Hur länge ska vi behöva vänta?! Därför har vi varje torsdag en torsdagsaktion, för att visa att det inte är okej att det gått över tiden. En sak är säker. Vi kommer att kämpa vidare!



tisdag 2 juli 2013

Några bilder från dag två i Almedalen

Det har varit en lång dag, mycket har hänt. Utöver olika seminarium har vi minglat, dansat för tillgänglighet och lyssnat på Gustav Fridolin som tyvärr inte nämnde funktionshinderfrågan alls i sitt tal. Här kommer några bilder från dagen!

Lotta från SDUF visar upp viktig information!

Tillsammans med En Stärkt Röst dansade vi för tillgänglighet.

 Navid Modiri och Gudarna som var förband till Gustav Fridolin.

Ordförande Anna i väntan på patriledartalet.

Partiledartal som teckenspråkstolkades (samt skrivtolkades).

Högt och lågt med tillgängligheten i Almedalen

Det är mycket som händer här i Almedalen,  mer än vad som är möjligt att rapportera om. Idag tänkte jag dock lyfta två saker, en höjdpunkt och ett lågvattenmärke.

Först vill vi ge en eloge till Nordens välfärdscenter som hade en paneldebatt om ungdomsarbetslöshet som var mycket intressant och till på köpet tillgänglig. Det fanns både teckenspråkstolk och hörslinga och moderatorn var föredömlig på att påminna panelen om att prata i mikrofonerna.

Tyvärr vill vi rikta kritik mot Ideell arena som hade många intressanta samtal idag varav UH besökte ett om ungas politiska engagemang.  Högaktuellt för oss som intressepolitisk ungdomsorganisation. Tyvärr kunde få av oss delta eftersom den utlovade hörslingan inte fanns/funkade. Mycket tråkigt då en stor del av vår grupp närvarade eftersom det annonserades att det skulle vara tillgängligt.

Nu är det dags för föräldrakrafts mingel!

//Elin, kommunikatör






Diskussion med Maria Larsson

Idag har vi, tillsammans med SDUF (Sveriges dövas ungdomsförbund) diskuterat barnrätt och barnkonventionen med Maria Larsson, barn och äldreomsorgsminister.

Maria Larsson berättade i sitt tal att hon tyckte det var viktigt med samarbete mellan staten och det civila samhället. Vi pratade om våra organisationer samt om hur barnkonventionen tillämpas i situationer med barn med funktionsnedsättning. Vi pratade även om hur vi arbetar med barn och ungas delaktighet i vår organisation.

/Elin Korall

måndag 1 juli 2013

Unga Hörselskadade representerar i Almedalen

Idag har varit Unga Hörselskadades första dag i Almedalen. Förutom att anlända och hitta rätt i Visby har de två stora punkterna varit att vår orförande Anna Kain Wyatt har representerat Unga Hörselskadade i två olika sammanhang, dels på Unionens PechaKucha, dels på Lika Unikas panelsamtal om hur funkisrörelsen kan och borde arbeta med värdegrund.

PechaKucha är ett presentationsformat där en talare utifrån 20 bilder som visas i 20 sekunder vardera håller ett föredrag. Under sina knappa 7 minuter berättade Anna om vilken fantastisk demokratiskola civilsamhället är och att det är otroligt viktigt att civilsamhället föregår med gott exempel med tillgängliga verksamheter, bland annat för personer med funktionsnedsättning, så att vi tillsammans kan skapa ett fullt demokratiskt samhälle där alla kan utöva sina politiska rättigheter.

Panelsamtalet går att se här.

Unionens PechaKucha-event går att se här. 

Anna Kain Wyatt på Unionens PechaKucha.

//Elin, kommunikatör

picknick

Efter att ha gått vilse utanför ringmuren... Ja det går.! 

Efter att gått igenom höga berg och djupa skogar fann vi äntligen ljuset, i en port i muren.

Så kom vi äntligen fram till botaniska trädgården. Här sitter vi nu och har det helmys med en stärkt röst och dess representanter.

En stärkt röst är ett samarbetsprojekt mellan åtta svenska organisationer för unga med funktionsnedsättning - av vilka Unga Hörselskadade är en av dessa. Tillsammans är vi starka!

Vi kommer samarbeta med en stärkt röst under hela veckan. Jätehärliga människor så vi är pepp!! :)



/Elin, Jonathan, Linn