torsdag 4 juli 2013

Mingelskola för hörande

Tänk dig följande scenario:

Du är i Almedalen, och det bästa du vet är ungdomspolitik. Eftersom din förening jobbar med ungdomsfrågor känner du dig jättepepp att träffa andra som jobbar inom samma område. Almedalen erbjuder ett mingel för precis de här personerna och du är självklart på plats.

Eftersom du vet att det kommer bli svårt att hänga med på minglet ha du tagit med dig en tolk som kan översätta från svenska till teckenspråk. Det vore ju så synd att missa möjligheten att mingla med eventuella framtida samarbetspartners, eller hur?

Tänk dig att när du minglar så har du en annan person som går bredvid dig hela tiden. Det är inga problem egentligen, men när du hittar ett samtal mellan intressanta personer måste inte bara du få plats i ringen utan även din tolk. Många som är ovana med teckenspråk och teckenspråkstolkar brukar då stanna upp, slutar prata om det ämnet de höll på att diskutera och börja fråga om teckenspråket istället.

Tänk att det är så mycket okunskap om teckenspråk i dagens samhälle att detta scenario alltid upprepar sig varje gång man hittar en ny intressant diskussion som man vill följa. Det kan vara lite irriterande ibland. Vi menar, vi är här för att prata politik och om vår förening och syfte att vara här på Almedalen, inte för att prata om teckenspråket.

Vi har en önskan, att ni som känner igen er i att ni frågat en tolkanvändare om teckenspråket istället tänker till, sväljer frågorna och pratar vidare om det vi alla kom för att diskutera; ungdomspolitik, ungdomspåverkan och organisering.

Stort tack till LSU - Sveriges Ungdomsorganisationer för ett trevligt och tillgängligt mingel.

//Anna Kain Wyatt och Annica Berlin

Elin från Slingpatrullen minglar med LSU:s ordförande Felix König på LSU:s mingel för medlemsorganisationerna.

Inga kommentarer: