tisdag 7 juli 2009

LO bäst på tillgänglighet under Almedalen

– enligt Unga Hörselskadades slingpatrull

Under hela Almedalsveckan har den ideella organisationen Unga Hörselskadade gett sig ut för att undersöka tillgängligheten för personer med hörselnedsättning eller dövhet. De som visade sig vara bäst på tillgänglighet var LO.

– LO hade den klart bästa hörselslingan, som dessutom fungerade från start. De har i efterhand även lagt upp en film på sin hemsida där man har klippt in vår medhavda teckenspråkstolk under hela seminariet, säger Julia Willig, ordförande Unga Hörselskadade.

Totalt har över 30 seminarium kontrollerats av slingpatrullen och resultatet är svaga över lag. De fem arrangörer som får godkänt för sin hörselslinga är LO:s lokal på Hamnplan 5, Temagrupp Likabehandling i arbetslivet lokal på Kilgränd, Länsteatern, scenen i Almedalen samt Ungdomens Nykterhetsförbunds tält i hamnen.

Teckenspråkstolksvänliga seminarier

De flesta arrangörer hade en positiv attityd till när Unga Hörselskadade kom med teckenspråkstolk till seminariet och hade inga problem med att låta teckenspråkstolken få plats.

Minuspoäng får dock Novus Opinions seminarium om politisk reklam i tv, där teckenspråkstolken inte fick plats på scenen utan fick stå bredvid på en plats där många gick förbi och störde.

– Vi vill inte gnälla men det är extra oroväckande att en del av de seminarier som innan hade utannonserat att de skulle ha teckenspråkstolk på plats inte hade det. Det ledde till bekymmer för oss inom UH som är beroende av att läsa av teckenspråk, säger Julia Willig.

Undersökningen visar att generellt måste arrangörerna bli bättre på att använda mikrofoner, framför allt vid publikfrågor. Vidare måste de ha en förståelse för hur teckenspråkstolken arbetar och kunskap om hur hörselslingor fungerar. Nu återstår det att se om arrangörerna till nästa år uppnår bättre resultat då tillgänglighet ska ligga i fokus enligt regeringens vision.

/a

Inga kommentarer: